ENGINNOvinky

Digitalizace ve zdravotnictví

17.5.2021
5 mýtů spojených s digitalizací zdravotnictví

Digitalizace není pro každého. Chytré aplikace jsou příliš drahé. Zvládne je jen programátor. Co je psáno, to je dáno, ideálně i na papíře. Není nad lidský přístup. Otázky, které možná také řešíte. Digitalizace tu byla i před Covidem 19, ale až koronavirová krize ji definitivně pomohla na výsluní. Dostala se na pracovní porady, do novinových titulků i našich snů. Noční můrou být ale rozhodně nemusí. A my vám teď povíme, proč má digitalizace místo i ve vaší ordinaci.

1. MÝTUS: Digitalizace pro nás není

Ono se to nezdá, ale digitalizace je opravdu všude. Vezměte si jen, jak rychle se vloudila do našich domácností. Usnadnit práci umí nejen v průmyslových odvětvích, ale také v různých institucích, ordinace lékařů nevyjímaje. Máte recepci, pracujete s daty pacientů a s různými databázemi, objednáváte pacienty do ordinace, tvoříte si evidence, hlídáte množství a data spotřeby léčiv a dalšího materiálu? Pak je to jasné.


„U nás v Enginnu neprodáváme předem připravená řešení. Stačí nám, když nám klient řekne, kde vidí nějaký problém a co by potřeboval zdokonalit, urychlit nebo zefektivnit. Naším úkolem pak je najít a realizovat to nejlepší řešení na míru,” vysvětluje jednatel společnosti ENGINN EFFECT Pavel Střasák.

2. MÝTUS: Digitalizace představuje investice za miliony

Spíš bychom řekli, že díky chytré aplikaci za desítky tisíc můžete dělat rozhodnutí za miliony, takže vám digitalizace může peníze naopak ušetřit. Zkuste si třeba spočítat, kolik korun ročně vás stojí různé placené softwarové licence. Kolik času = peněz měsíčně strávíte nad řešením administrativy?

„Kvůli zavedení aplikací jsme prakticky nemuseli pořizovat nové vybavení nebo nějaký drahý a složitý software. Investice do digitalizace ordinace se nám už několikrát vrátila,“ potvrzuje jednatelka firmy ZUBr. stomatologická péče s.r.o a zubní lékařka Zuzana Jiroušová. Více o jejích zkušenost najdete zde.

3. MÝTUS: Chytré aplikace jsou náročné na ovládání

Pokud vám některé ty IT výrazy moc neříkají, vůbec to nevadí. Některé aplikace jsou sice složitější, ale děláme maximum pro to, aby se daly ovládat intuitivně. Kvůli digitalizaci být programátorem ani inženýrem rozhodně nemusíte. Digitalizace má přece usnadňovat práci, ne!?:-)

Když se vrátíme na začátek k prvnímu mýtu, tak je to přesně o tom, že digitalizace je pro každého. „Naše klienty s aplikacemi podrobně seznamujeme, děláme školení pro zaměstnance a samozřejmostí jsou pro nás i následné konzultace. K obavám z přechodu na digitální aplikace není důvod,” doplňuje Pavel Střasák.

4. MÝTUS: Chytré aplikace nemohou nahradit papír

Co je psáno, to je dáno, papír se založí do šanonu, ten putuje do skříně, časem se přemístí do archivu a pak, když přijde jeho čas, končí příběh papíru ve skartovačce a ve sběru. A lesy pláčou. A co když nějaký ten konkrétní papír potřebujete najít, protože je na něm něco, co zrovna potřebujete? Když se nedaří, tak to jsou někdy i hodiny práce.

Vkládání údajů do digitálních databází je mnohem rychlejší, jednodušší a přesnější a také levnější. Ideální je, když můžete údaje zapisovat s minimální námahou, samozřejmě bez ručního přepisování. Naše aplikace to umí a mohou citelně ušetřit čas recepčním, ale také v ordinacích, kde ještě fungují plechové kartotéky,” vysvětluje Pavel Střasák s tím, že to samé platí třeba i pro evidenci léčiv.

5. MÝTUS: S digitalizací mizí lidských přístup

Nebudou za chvilku i léčit roboti? V dohledné do určitě ne. Pacienti se na lékaře obrací, když je něco trápí. Lidský přístup, vlídné slovo a porozumění budou vždycky potřeba. A právě díky digitalizaci se z vás mohou stát lékaři, kteří budou mít více času na pacienty, a sestřičky, které nebudou tisknout stohy papírů a neunikne jim jediný telefonát. Ve výsledku se to projeví i na spokojenosti pacientů.

Nenašli jste vaše digitalizační mýty v naší pětici? Nevadí, můžete je rozbořit spolu !

#digitalizace #digitalizace_zdravotnictvi #enginn_effect #vyvoj_aplikaci #automatizace_procesu #poradenství
digitalizace, zdravotnictví, vývoj aplikací, automatizace, machine learning, data mining, poradenství,